KST til heste

I kranio-sakral terapi til heste arbejder jeg fra kraniet og ned til halehvirvlerne, samt med hestens centralnervesystem, som kan opfattes som kroppens computer.

Heste har 7 halshvirvler, 18 thoraxhvirvler, 6 lændehvirvler, korsbenet og halehvirvler. Ved Kranio-sakral terapi bliver disse løsnet og rettet op, hvis musklerne omkring er spændte og hvirvlerne har forskubbet sig. Dette foregår med lette og langsomme tryk og er ikke ubehagelige for hesten. Tværtimod er hesten ofte afslappet og arbejder med under behandlingen.

Hver behandling starter med, at hesten bliver afspændt 4 forskellige steder på kroppen. Herefter løsnes og rettes membranerne omkring kraniet, halshvirvlerne og alle ryghvirvlerne. Jeg arbejder med forskellige teknikker på kraniet og hvirvlerne og afspænder bindevævet med blid massage.

Kranio-sakral terapi kan bl.a. afhjælpe:

  • Problemer med at stille og bøje hesten
  • Skæv kæbe, nakke, ryg eller bækken
  • Ondt i ryggen
  • Gjordkrampe
  • Nakkestivhed
  • Urolige og stressede heste
  • Fordøjelsesbesvær
  • Heste som ikke tager på
  • Og mange andre problemer

Kranio-sakral terapien kan også bruges som afslapning og afstresning til hesten. Ligesom bilen får kilometer eftersyn har vores heste også godt af et ”kilometer eftersyn”, både som kontrol af, at vi ikke træner videre på en skæv hest og som velvære for hesten, eventuelt efter en hård stævneperiode.

Husk, at der som regel er en grund til, at hesten ikke vil lave en øvelse, enten fysisk eller psykisk. Hestens hjerne har ikke evnen til at ”være dum” og beregnende.

Hesten må gerne være redet og have været på fold før kranio-sakral behandling. Den skal være tør og nogenlunde ren.

Under behandling har hesten grime på, og står løst bundet eller holdes i tov. Hesten må gerne bevæge sig lidt rundt, da den derved selv har mulighed for at hjælpe med at løsne.

Bagefter kan hesten sagtens komme på fold, eller blive trukket en tur. Nogle heste skal dog næsten bæres ind i boksen, hvor de tager en ordentlig lur. Hesten skal have fri fra træning 2 dage efter behandling, hvor den meget gerne må komme på fold og blive trukket på tur. Der skal forventes lidt muskelømhed 4-5 dage efter, derfor ingen stævner eller løb før 6 dage efter behandling.

Min hest Romolus kunne hverken bøje eller vende sig til venstre. Jeg skulle starte internationalt stævne i Sverige, men kunne ikke tage af sted, når han var i den tilstand. Jeg hørte, at kranio-sakral skulle være rigtig godt. Jeg fik Lisbeth ud hurtigt, og Romolus blev en helt ny hest. Han er utrolig løsgørende nu, og vi nåede at starte til stævnet i Sverige. 

Nanna Mortensen & Romolus(nr. 31 ved EM i military for juniorer 2010)